Artikel afbeelding

Vijf redenen om te huren in plaats van te kopen

Een huis kopen of huren? Wanneer je je als starter wilt begeven op de woningmarkt, is dat de eerste vraag die je jezelf zal stellen. Natuurlijk is het antwoord op deze vraag erg persoonlijk, want jouw situatie en woonwensen bepalen welke keuze je het beste kan maken. Dus in welke situatie is huren nou de beste keuze?

Je kan huren in de sociale sector

Als je inkomen minder is dan € 36.798, dan maak je kans om in een sociale huurwoning te kunnen wonen. Zo kun je een woning huren met een maximale netto huurprijs van € 710,68. Wanneer je een laag budget hebt, is een sociale huurwoning een uitkomst. Zorg wel dat je je op tijd inschrijft bij een woningcorporatie bij jou in de buurt!

Je hebt recht op een huurtoeslag

Wanneer je voldoet aan bepaalde voorwaarden, dan heb je misschien recht op huurtoeslag. Dit hangt af van je leeftijd, inkomen, vermogen en andere criteria. Zo wordt voor velen het hebben van een eigen plekje mogelijk, ook als je een laag inkomen hebt.

Je wilt voor korte tijd een nieuwe plek

Heb je een nieuwe baan gevonden en wil je snel verhuizen? Of ben je er nog niet helemaal over uit of de stad wel wat voor jou is? Dan is huren een goede optie. Zo kun je voor korte tijd een woning huren omdat je elke maand je huurcontract op kan zeggen. Ook is het soms mogelijk om op korte termijn een woning te huren, zodat je er snel in kan. Wanneer je een woning koopt, doe je de grootste aankoop van je leven, en dat gaat niet zo snel over één nacht ijs.

Je wilt geen (groot) onderhoud hoeven uitvoeren

Wanneer je CK ketel aan vervanging toe is, of je een lekkage hebt geconstateerd in de badkamer, moet je als woningeigenaar hier zelf voor opdraaien. Maar ook minder dure klusjes als het schilderen van kozijnen of het vervangen van dakbedekking op een aanbouw komt voor woningeigenaren voor eigen rekening. Wanneer je in een huurhuis woont, wordt (acuut) onderhoud door je huurbaas geregeld. Zo hoef je je daar zelf geen zorgen over te maken!

Je wilt niet afhankelijk zijn van de huizenmarkt

Je kan als koper gunstig uit zijn door overwaarde van je huis als de woningmarkt weer aantrekt, maar je kunt ook blijven zitten met een restschuld als je huis opeens minder waard wordt. Dat is natuurlijk heel erg vervelend. Wanneer je huurt heb je hier geen last van, en betaal je in ieder geval per jaar een vaste huurprijs. Let er dus wel op dat je huurprijs elk jaar verhoogd mag worden, óf tussentijds wanneer de woning verbeterd wordt.

Op August 9, 2018